lekvár befőzés

Sterilizálás a befőzésnél

A sterilizálás tulajdonképpen a kórokozók megölése, amelyek az üvegekben pléh dobozokban fejthetik ki káros hatásukat. Ha sikerül káros hatásukat kifejteni, akkor az élelmiszerek megromlanak illetve meg is erjednek. A sterilizálás célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb hatást bírjon ki a sterilizálási módszerünk. Zöldség-, gyümölcskonzervek esetén fokozottan igaz. A fogyaszthatóság miatt, és nem utolsósorban egészségünk miatt az ételek fogyaszthatóságát, szép állagát és vitamin tartalmát mindenképpen meg kell őriznünk.

Hővel történő sterilizálás a nedves gőzölés. Ilyenkor egy nagy fazékba vizet teszünk és a lezárt üvegeket fejjel lefelé beleállítjuk. Így melegítjük, majd hagyjuk így kihűlni. Ugyanezt sütőben is végig csinálhatjuk. Egy tepsibe tesszük a vizet és abba az üvegeket. Sütőben melegítjük és ott is hagyjuk kihűlni. A harmadik eljárás a száraz dunszt. Az üvegeket előmelegítjük és a még forró anyagot (lekvárt) ebbe tesszük. Fontos, hogy az üvegeket azonnal zárjuk le és olyan helyen hagyjuk kihűlni, ami jó hőszigetelő. Léteznek már dunsztoló ládák, vagy mi is készíthetünk. A negyedik a kuktafazék. Egy lezárt kuktába tesszük az üvegeket és a megfelelő szintig feltöltjük vízzel, így a vízzel együtt felmelegszik és ebben is hagyjuk kihűlni. Az ötödik a mikrohullámú sütőben való sterilizálás. Ez egy teljesen új módszer ezért nem is sokan ismerik. A műanyag üvegek között kifejezetten árusítanak olyanokat is, amelyek mikrohullámú sütőben használhatóak. Mivel ezeket a mikrohullámú sütőben lehet csírátlanítani, így ugyanott elvégezhetjük a sterilizálást is. Mivel nagyon gyorsan sterilizálja a kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt így nagyon megóvja a terméket. Ez talán a mai modern konyhákban fellelhető legjobb módszer.