bicikli hegyen

Kerékpártúrázás és környezetvédelem

A környezetvédők és a túramotorosok, vagy túrakerékpárosok gyakran kerülnek konfliktusba egymással, és a két csoport nézőpontja gyakran egymással szöges ellentétben áll. De mi ennek az oka, és mi zavarja a zöldeket a túramotorozásban? Útmutató túrásoknak a zöldségekről.

A környezet és természetvédők egyik legkomolyabb kritikája, hogy a túrakerékpár és motor tönkreteszi a talajt és az élővilágot. De miért probléma ez, hiszen elég nagy az erdő! A gond az, hogy igazán ott jó túrakerékpározni, ahol sok a szikla. Ahol viszont sok a szikla, ott jellemzően kevés a talaj, és ha a talajt borító növényzet sérül, akkor az eső gyorsan elmossa a földet, és a csupasz szikla marad csak a helyén.

A túrakerékpár, de még inkább a motorok kiválóan alkalmasak a növényzet kikaparására. A természetvédőknek ez azért probléma, mert tipikusan ezeken a sziklás helyeken él néhány nagyon ritka, védett növényfaj. Vannak olyan növények is, mint a pilisi len, amely az egész világon csak néhány sziklás domboldalon található meg éppen Magyarországon.

És mi van akkor, ha néhány virággal kevesebb nő? Aki motorra született néha nem úgy értékeli a növényeket, mint egy természetvédő, ezért lássunk más szempontokat! A mai modern gyógyszerek 40%-ának természetes növényi forrásból származnak a hatóanyagai. A gyógyszereink kb. 70-90% pedig egy növényi hatóanyagon alapszik (de lehet, hogy mesterségesen állítjuk elő.). Van olyan hogy egyetlen növény százmilliók életét menti meg. A malária elleni orvosság hatóanyag egy Kínában fellelhető növényből származik. Évente 200 millióan betegszenek meg maláriában, és milliók haltak meg.

Egyetlen növény százmilliók életét teheti könnyebbé és akár milliók halálát akadályozhatja meg. Ezen gondolkodj el, mielőtt újra motorra vagy biciklire pattansz és valamelyik természetvédelmi területet célzod meg. Lehet hogy a saját jövőben gyógyulásod tiprod el a biciklid kerekével.