Gyulai emlékverseny – Cél a Gyémánt Liga

Minden várakozást felülmúlónak nevezte a keddi Gyulai István Memorialon indult mezőnyt és az eredményeket Spiriev Attila sportigazgató, aki jelezte, a meghívásos egynapos versenyek között jelenleg a 9. helyen áll az Atlétikai Magyar Nagydíj. Gyulai Márton és Deutsch Péter szerint innentől a cél a Gyémánt Liga.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnokok nehéz körülmények között, néhol 40 Celsius fokban, ugyanakkor például a 110 m gátnál komoly ellenszélben versenyeztek – hangsúlyozta az MTI-nek Spiriev Attila, hozzátéve, a világsztárok ennek ellenére úgy mentek el Székesfehérvárról, hogy jól érezték magukat.
Az All.Athletics.com számítógépes világranglista értékelése szerint a Gyulai Memorial jelenleg a 9. a világ egynapos versenyei között, csak Gyémánt Liga-viadalok előzik meg. A sportigazgató szerint reálisan a hátralévő Gyémánt Liga-versenyek mellett csak a berlini World Challenge besorolású viadal kerülhet a Magyar Nagydíj elé, amely év végére a 16-17. helyre várható. Ez Spiriev Attila szerint már-már “szürreális”, tekintve a többi nagy verseny múltját és rangját, valamint azt, hogy a Gyulaihoz képest 3-4-szeres költségvetéssel rendelkeznek.
Deutsch Péter, a szervező bizottság elnöke szintén úgy vélte, a minden sportágat figyelembe véve a legnagyobb hazai egynapos sporteseménynek számító Gyulai Memorialon kimagasló eredmények születtek. Kiemelte: a mezőny és a szervezés a biztosíték arra, hogy a magyar verseny néhány év múlva bekerülhet a Gyémánt Liga-viadalok közé.
Gyulai Márton szerint olyan versenyt sikerült öt éve alatt a nulláról létrehozni, amilyen korábban húsz évig nem volt Magyarországon. Megerősítette, hogy a következő cél a Gyémánt Liga, amelyhez azonban a mostani költségvetés többszöröse kell.
“A mostani szint és a Gyémánt Liga között egyszerűen nincs más lépcsőfok” – jelentette ki a legendás riporter és válogatott atléta Gyulai István fia.
Spiriev Attila a verseny legnagyobb sztárjának, Justin Gatlinnak a szerződtetéséről elárulta, hogy az nem elsősorban pénzkérdés volt, mivel nem tudnak versenyezni a többi szervező “sokszoros túlkínálatával”. Az olimpiai és világbajnok amerikai sprintert azonban megviselte, hogy tavaly a nemzetközi szövetségnél az Év atlétája szavazáson nem vették figyelembe a doppingolás miatti korábbi eltiltása miatt.
“Az általunk készített all.athletics.com ranglista viszont nem vesz figyelembe szubjektív elemeket és Gatlin teljesítménye alapján tavaly a legjobb volt a világon, amit természetesen jeleztünk neki. Azt viszont nem tudta, hogy a megnyitó ünnepélyes bemutatásánál átadjuk neki az ezért járó díjat. A képeket azonnal hazaküldte családjának, s elmondása szerint hozzátartozói megkönnyezték az elismerést, mert elégtételnek tekintették” – mesélte Spiriev Attila.
Az ötödik Gyulai Memorialon tíz számba dőlt meg a versenycsúcs, férfi kalapácsban a lengyel Pawel Fajdek ráadásul a világ idei legjobb eredményével (83,12 m) győzött.

Forrás: mti.hu